Novinky - CK Turista

Novinky

28.06 2019
Na první pohled zcela nesmyslný nadpis. Jak by mohl být tento u velké části veřejnosti drahý sport zdarma? Kde si může zdarma zalyžovat sjezdař? Kde si zdarma zahrajete alespoň kuželky? Takže nezbývá, než podat trochu nudný důkaz.
Rakousko - Nassfeld: neomezený unlimited golf na mistrovském hřišti Nassfeld Golf zdarma, navíc jízdné na místní vysokohorské lanovky, vstupy na bazény v okolí, místní dopravu aj. také zdarma. Skvělé wellness hotely s bazény, někde dokonce all inclusive light s nápoji. Prostě pohádková golfová dovolená. Možná to zní neuvěřitelně, ale „zatím“ je to tak. Všechny podrobnosti zde: lux hotel Sonnenalpe**** s all inklusive a ultraluxusní lázeňský hotel SPA Carrinzia **** superior. Oba hotely patří do významného hotelového řetězce Falkensteiner. Ale to není vše, Falkensteiner Hotels Vám nabídne golf zdarma, spolu s perfektním ubytováním a výbornou turistickou rekreací také na Šumavě. Jedná se o extravagantní wellness hotel SPA **** v Bad Leonfeldenu.
Ovšem nabídka golfu gratis není jen z Rakouska. Také „Bavoři“ nabízejí svůj golf skutečně zdarma. Například v golf hotelu Johannehof**** pod Allgauskými Alpami. Zde je to dokonce golf zdarma na pěti okolních hřištích. V „nabídce“ jsou tři mistrovské osmnáctky a dvě rekreační, romantické devítky. To vše okořeněno úchvatným panorámatem Alp a možnostmi mnoha výletů, třeba k nedalekému Bodamskému jezeru.
V hledání golfu gratis pokračujeme, několik tipů na další sezóny máme. Jak dlouho tyto poněkud neskutečné nabídky „vydrží“ nevíme. Raději je vyzkoušet co nejdříve.
Mimo výše uvedené oblasti jsou také resorty, kde sice golf není úplně zdarma, ale v rámci golfových balíčků je nabízen za doslova nepatrnou cenu. Jedná se třeba o populární golfové paušály ve Slovinsku, v resortu Terme 3000. Zde je hodně využívaná akce „Birdie“ v superluxusním Hotelu***** Livada Prestige. Zde je unlimited golf na mistrovském hřišti Livada (pravidelně se zde konají mezinárodní mistrovství Slovinska) za „skutečně neskutečných“ cca 300 Kč.
A pro mladé golfisty jsou příležitosti ještě větší. Na mnoha hřištích hrají golfisté do 10 let (ale někde i do 12, či dokonce 14 let) úplně zdarma. O tom se lyžařům může jen zdát.

24.12 2018

Alpská lyžařská střediska v okolí čarokrásného jezera Millstätter See nadchnou rodiny s dětmi i trénované sportovce. Tato nejjižnější rakouská lyžařská střediska sousedí s Dolomity. Nabízí stálejší počasí, dlouhé alpské sjezdovky, známý ledovec Mölltal, jednoduše nádherné lyžování v Alpách. Ve vzdálenosti 5 – 40 km od kouzelného jezera se nachází modernizovaný Goldeck s novými lanovkami, slavný Bad Kleinkirchheim a jeho 106 km sjezdovek. Daleko není ani rozsáhlý Katschberg s lyžařskou dálnicí A1, romantické vysokohorské Turracher Höhe a rodinný Gerlitzen (drží rekord v délce slunečního svitu). Za hodinku dojedete na excelentní Nassfeld (110 km sjezdovek). Speciální korutanský skipas - Topskipas platí na téměř 1 000 km sjezdovek. Právě díky tomuto superskipasu je zde hojně využíváno cenově výhodné ubytování u jezera Millstätter See spojené s hvězdicovitými lyžařskými výlety do okolních středisek. Pokud lyžař bydlí přímo v některém středisku, je to určitě pohodlné. Ale také mnohem cenově náročnější (cca o 40 – 50%) a co pak se „superskipasem“ ? Buď pohodlně lyžovat jen na středisku u hotelu (když si ten hotel lyžař „těžce“ zaplatil), ale pak se nevyužije onen superskipas. Nebo vyjíždět (vlastně odjíždět s drahého hotelu) na vzdálenější střediska, poznat stovky kilometrů sjezdovek, ale tím přijít o „pohodlí“. V tomto případě je pak ubytování u sjezdovky vlastně zbytečné. Ubytování u jezera nabízí luxusní alpské hotely (mnohé s bazénem) i cenově velmi atraktivní standardní tříhvězdičkové hotely. Některé hotely mají stravování v oblíbené formě all inclusive.

Během zajišťování lyžařských pobytů se stále časťěji probírá problematika skipasů. Mnozí zájemci předpokládají (někteří toto dokonce vyžadují), že součástí všech lyžařských pobytů s vlastní dopravou je také skipas. Vždy to však neplatí. Pokud by takový lyžařský balíček (ubytování doplněno skipasem) zákazníkovi nic nepřinesl, nemá cenu skipas k ubytování přidávat. Situace je možno jednoduše vysvětlit.
V případě, že nám náš partner (lyžařské středisko, turistická kancelář aj.) nabízí skipasy pro naše zákazníky za zvýhodněné ceny, potom je v rámci lyžařských paušálů (ubytování + skipas) nabízíme našim zákazníkům (my jim vyjdeme vstříc a oni ušetří). Pokud nám nejsou zvýhodněné skipasy nabídnuty (nebo je sleva jen pro velké autobusové skupiny apod.), do naši nabídky je nezařazujeme. Pro zákazníky by to bylo nevýhodné. Vzhledem k tomu, že s objednávkou skipasů jsou vždy spojeny nějaké (byť malé) náklady (poplatky atd.), náš zákazník by nakonec hradil více, než pokud si skipas zakoupí sám na pokladně, a to je zbytečné.
Dle našich zkušeností je třeba zmínit ještě jeden aspekt, proč není vhodné „nezvýhodněné“ skipasy předem zajišťovat. V případě nákupu skipasu na místě, si může zákazník skipas „přizpůsobit“ okamžitým podmínkám. Pokud má smůlu a přijíždí za ošklivého počasí, může si koupit skipas na kratší dobu. Naopak, přijede-li za nádherného počasí, skvělých sněhových podmínek a úžasné předpovědi počasí, může se ještě (v některých střediscích) rozhodnout pro skipas delší (i na odjezdový den), nebo platný na rozsáhlejší oblast (např. místo jen na Plose si zakoupí Superski na celé Dolomity). Pokud má skipas již předem zajištěný, ničemu se již přizpůsobit nemůže.
Z výše uvedeného je zřejmé, že zajišťovat skipas předem se vyplatí, je-li se slevou (proč neušetřit). Pokud na něj sleva nabízená není, je výhodnější (operativnější) si skipas zakoupit až na místě.

2.07 2018
Rakousko není známé jako vyloženě golfová destinace. Je to škoda. Nachází se zde přes 150 golfových hřišť (2x více než v Portugalsku). Mnohé jsou obklopeny čarokrásnými horami, jako například skvělá hřiště v Zell am See. Golfová hřiště v jižně položených Korutanech Vám nabízejí nejen skvělý golfový zážitek, ale také možnost prodloužení sezóny (byť jen o několik týdnů). Naopak ve skutečně parném létě je možno využít přece jen chladnějšího, alpského podnebí (například horské hřiště v nádherných termálních lázních Bad Kleinkirchheim). Mnohá hřiště leží v krásném alpském prostředí, avšak „na dohled“ ze Šumavy. Třeba do alpského Windischgarstenu si můžete vyjet na krátký golfový výlet. Za cca 1,5 hodiny jste z hranic na krásném hřišti obklopeném alpskými štíty. Novinkou je golf za skvělou cenu (vlastně bez ceny, úplně zdarma) v kouzelném Nassfeldu.
Bydlet můžete v cenově výhodných, pěkných tříhvězdičkových hotelech s polopenzí (např. Huttersberg) i luxusních wellness hotelech (v Nassfeldu, Zell am See). Ani golfová dovolená službami all inclusive (hotel **** Zanker, Waldhof) nemusí být vůbec cenově náročná.