Týden turistiky - Julské Alpy - Bovec - hotel*** Mangart, OBSAZENO / č.4803 - CK Turista

Týden turistiky - Julské Alpy - Bovec - hotel*** Mangart, OBSAZENO / č.4803

č. 4803

Vysokohorská a horská turistika v Julských Alpách , rekreace, koupání, wellness, zábava. Zájezd do zatím „nenavštívené“ jižní části Julských Alp (na jih od sedla Vršič). Centrem je známé letovisko Bovec , obklopené kolosálními štíty, pevnostmi z 1. světové války a čarokrásným údolím…

8 - denní zájezd země: Slovinsko
autobusem polopenze 06.07.2024 cena od: 15 680
Vysokohorská a horská turistika v Julských Alpách, rekreace, koupání, wellness, zábava. Zájezd do zatím „nenavštívené“ jižní části Julských Alp (na jih od sedla Vršič). Centrem je známé letovisko Bovec, obklopené kolosálními štíty, pevnostmi z 1. světové války a čarokrásným údolím řeky Soča. Ubytováním v hotelu *** superior Mangart v letovisku Bovec.

Kouzelné letovisko je obklopeno ze tří stran velkolepými alpskými štíty. Na východě 2.587m vysoký štít Kanin se známým skalním oknem, pod jehož vrcholem leži stejnojmenný miniledovec. Na severu se tyčí impozantní Mangart 2.679 m, což je třetí nejvyšší vrchol Slovinska a na východě nižší, ale při pohledu z Bovce dechberoucí štít Svinjak, který je považován za místní Matterhorn. Údolí tvoří alpinské louky, nedaleko Bovce jsou kouzelné kaňony řek Soča a Korytnica. K tomu význačné památky z 1. světové války jako pevnost Kluže, bunkry Čelo na hoře Svinjak a malé muzeum s bunkry Ravelnik. Samotný Bovec je sice alpským střediskem, ale svou charakteristikou a celodenním „životem“ spíše připomíná italská přímořská letoviska. Restaurace, kavárničky, obchody, památky, kulturní akce, to vše nabídne Bovec svým hostům. Jelikož je hranice s Itálii doslova „za humny“ pod známým sedlem Predel, část turistického programu bude probíhat i v této divukrásné, italské části Julských Alp. Východištěm je oblíbené turistické a lyžařské středisko na sedle Sella Nevea ve výšce 1.200m. Z tohoto letoviska je možno vysokohorskou kabinovou lanovkou, nebo pěšky vystoupit na turisticky dostupná sedla a vrcholy. Ty nejvyšší štíty, jako Montasio 2.754m, což je druhý nejvyšší štít Julských Alp, jsou přístupné jen horolezcům. Pod Sella Neveou se nachází průzračné jezero Lago del Predil a kdysi hornické, dnes turistické městečko Cave del Predil se zajímavým muzeem války v horách. Množství cílů pro milovníky turistiky je v tomto slovinsko – italském regionu doslova nepřeberné. Během zájezdu je možno navštívit jen jejich část, o čemž rozhodne také aktuální počasí.

Pozn.
Program zájezdu je zaměřen na klasickou turistiku a vysokohorskou turistiku střední náročnosti. Ve vysokohorských polohách zde převládá vápenec, což sebou nese nezbytnost dobrého počasí (v dešti je zdejší vysokohorský terén velice nepříjemný). Několik túr má také náročnější alternativy, občas jištěné. Tyto jsou krajinově zajímavé, vyžadují však patřičné zkušenosti, zdatnost a výstroj. V zájezdech CK TURISTA se s absolvováním takových tras standardně nepočítá. Informaci uvádíme proto, aby se „nejnáročnější vysokohorští turisté“ mohli předem rozhodnout, zda si některé vybavení pro případné absolvování 1 – 2 těžších zajištěných cest vezmou sebou. Jejich absolvování však bude čistě individuální záležitostí těchto turistů, v předpokládaném programu zájezdu není.
Vzhledem k popularitě této části Alp a množství turistů se i na mnohých „chodeckých“ vysokohorských stezkách doporučuje přilba (padání kamení uvolněného turisty nad vámi je bohužel v mnoha oblastech Julských Alp poměrně častým problémem).


Program

1. den: Odjezd v 22.00 z parkoviště z Bílovce na Mikulov, Rakousko, Itálii, do Slovinska.
2. den: Ráno příjezd přes Villach do Itálie. Zde již jen krátký přesun přes městečko Cave del Predil s muzeem války na sedlo a turistické centrum Sella Nevea. Dle povětrnostních podmínek vysokohorská turistika pod štítem Kanin, nebo v oblasti náhorní plošiny pod štítem Montasio. Možný výjezd vysokohorskou lanovkou na chatu Gilberti ve výšce 1.850m. Túra „magistrálou“ pod Kaninem (s výhledy na miniledovec) přes sedlo Bila Pec se zbytky kasáren z 1. světové války na sedlo Grubia 2.050m s bivakovací chatkou. Zdatní a netrpící závratí mohou vystoupit na vyhlídkový štít Monte Sart 2.324m. Návrat k lanovce. Alternativně nádherný okruh na východ pod divokými, vápencovými štíty (lze také ulehčit „pomocí“ lanovky, potom je zde jen menší převýšení) na sedlo Robon (kolem bunkrů z války), eventuálně ze sedla ještě krátký, náročnější výstup až na vyhlídkový Monte Robon 1.981m. Sestup do letoviska Selle Nevea k autobusu. Odpoledne přejezd kolem pevnosti Predil přes sedlo Predel do Slovinska. V pozdní odpoledne příjezd do hotelu Mangart v Bovci. Ubytování, večeře.
3. - 6. den: Následující dny (3.-6.): Denně turistika a vysokohorská turistika v kouzelných Julských Alpách, množství nádherných cílů. Jejich výběr bude přizpůsoben počasí a aktuální situaci (nelze absolvovat všechny níže uvedené).
  • Výjezd k nádherným pramenům řeky Soča. Krátký výstup z parkoviště k chatě u pramene Soči. Poslední metry obtížnější stezka ke kaňonu s pramenem. Návrat kolem pomníku Juliuse Kugyho (autora pozoruhodné knihy „Ze života horolezce“), minisoutěsky Mlinarice, dále prakticky korytem Soči kolem alpské botanické zarady do letoviska Trenta. Po cestě úžasné výhledy na okolní štíty a majestátní Triglav. V Trentu možná návštěva pěkného muzea národního parku, nebo známé cukrárny. Zdatní mohou pokračovat další částí Sočské stezky Soča Trail.
  • Krátký výjezd na malé parkoviště ve vesničce Kal–Korytnice pro štítem Svinjak. Jednoduchý výstup na opevnění Čelo s obdivuhodnými výhledy. Sestup kolem autobusu do nádherné soutěsky, kde se do Soči vlévá divoká Korytnica. Možnost koupání (pro otužilejší). Ze soutěsky přechod kolem kempu k nízkému kopci Rabelnik s volně přístupným muzeem údolního opevnění. Dále již přímo do nedalekého hotelu Mangart. Pro zdatnější turisty možnost pokračovat z Čela na impozantní „bovecký Matterhorn“, štít Svinjak 1.653m. Prudké, fyzicky dosti náročné stoupání zakončené dvěmi úseky pro jistotu zabezpečenými lanem. Nutno mít dostatek vody!
  • Odpočinkový program s možností polodenního „výletu“. Nenáročný výstup z centra Bovce stezkou Alpe Adria Trail k vodopádům Virje s možností koupání v průzračných tůních. Pokračování kolem umělého Pluženského jezera, ve kterém se zrcadlí místní štíty (ráj fotografů). Sestup stezkou do údolí, kde se na loukách nachází golfové hřiště Bovec nabízející nejen golf, ale také dechberoucí panorama okolních hor. V místním klubovém baru možnost občerstvení, fotografování, případně vyzkoušení golfu a pro milovníky fotbalu, kteří to umí s míčem footgolfu. Návrat autobusem, nebo pěšky krásným údolím zpět do Bovce.
  • Druhý výjezd do údolí řeky Soča, tentokrát do „střední“ části stezky Soča Trail. Nejkrásnější místa, malá a velká soutěska, soutok s říčkou Lepenjica. Na stezce mnoho visutých mostů s výhledy do kaňonů, výletní restaurace, občerstvení i místa pro koupání otužilých turistů. Zdatní mohou absolvovat celou druhou část Soča Trail až do Bovce.
  • Další turistické možnosti jsou závislé na počasí a volbě turistů. Jen 5 km od Bovce se nachází obří pevnost Kluže rozdělená na udržovanou údolní a „polorozbořenou“ mohutnou vrcholovou část dostupnou dlouhým tunelem. Pod pevností divoká soutěska říčky Korytnica.
  • Skutečným dobrodružstvím je individuální výjezd místním linkovým midibusem (pro cca 18 osob, vyjíždí z centra Bovce) po exponované vysokohorské silničce až do výšky 1.850m nedaleko od chaty na Mangartském sedle. Možnost nenáročné vycházky k chatě a na vysokohorské sedlo pod Mangartem 2.055m. Samotný impozantní štít Mangart 2.679m je dostupný jen horolezcům. Pro příznivce turistiky je vhodné vyjet ranním spojem. Pro zájemce jen o zážitek z neskutečné jízdy a následné výhledy stačí vyjet odpoledne.
  • Bovec nabízí vyžití i pro zajímavé strávení večerního času, kavárny, hospůdky, trhy apod.

  • 7. den: Po snídaní odjezd z hotelu přes sedlo Predil do letoviska Sella Nevea. Dle povětrnostních odmínek možný nenáročný výstup na planinu Montasio ve výšce 1.550m pod rozeklaným štítem Montasio 2.754m. Na pohádkové planině se nachází 2 chaty (Rifugio Giacomo do Brazza a hospůdka Malga Montasino). Za mimořádně výhodných podmínek možnost náročného výstupu až na sedlo Forca dei Disteis 2.214m. Případně rekreační varianta, návštěva městečka Cave del Predil a z něj krátká okružní vycházka k jezeru Lago del Predil s možností koupání. V městečku také zajímavé muzeum. V odpoledních hodinách odjezd přes Rakouska do ČR.
    8. den: Velmi brzy ráno příjezd do Bílovce.
  • Pozn. Turistiku v horách je nutno přizpůsobit aktuálnímu počasí, povětrnostním podmínkám, zkušenostem a kondici účastníků a situaci na místě. Samozřejmě je nutné příslušné vybavení odpovídající absolvovaným túrám.

  • Ubytování

  • POLOHA: Hotel*** Mangart -velmi oblíbený, dobře hodnocený a vybavený novější hotel leží jen cca 500 m od centra Bovce, na okraji Triglavského národního parku. Před hotelem je parčík s malým koupacím jezírkem.
  • VYBAVENÍ: V hotelu je recepce, dobrá restaurace, menší bar, sluneční terasa, hezké, menší wellness centrum v 5. patře s nádherným výhledem na hory (whirlpool a sauna za poplatek). Před hotelem venkovní posezení s výhledem na hory.
  • POKOJE:
    > dvoulůžkové pokoje: nově vybavené, některé s možností 1 přistýlky, sprcha/WC, TV, sejf, WIFI, minibar, klimatizace, větší část balkón.

  • Stravování

    Polopenze:
  • snídaně formou bufetu
  • večeře servírovaná, menu o 3 chodech (případně bufetová) plus saláty
  • Doprava

    Autobusem
  • Odjezd v 22.00 hod..
  • Přeprava s krátkými přestávkami přes Brno přímo, Rakousko, do Slovinska. V průběhu cesty jsou plánovány pravidelné přestávky po cca 3 hodinách nepřetržité jízdy na čerpacích/rest stanicích, na cca 10-15 minut. Přesnější informace k nim jsou sděleny v průběhu cesty dle dopravní situace.
  • V CENĚ

    • Doprava autobusem včetně výletů
    • 5x ubytování
    • 5 x polopenze
    • Informační materiály
    • Vedoucí zájezdu
    • Pojištění CK proti úpadku
    • Garanční fond
    • DPH

    CENA NEZAHRNUJE

    • turistická taxa cca 2 €/os./noc (splatné na místě)
    • případné využití lanovek, vstupy do muzeí, minibus apod.
    • pojištění storna (nepov. příplatek) = 3,8 % z ceny zájezdu

    PŘÍPLATKY

    • komplexní cestovní poj. včetně poj. storna (nepov. příplatek) / os. (příplatek: 608 Kč)
    Datum Dní/nocí DD/3.
    červenec 2024
    06.07.2024 (so) 8/ 15 68015 280 rezervovat

    Vysvětlivky

    • D: osoba v 2-lůžkovém pokoji (v některých možnost přistýlky) / os.
    • D/3.: Osoba na přistýlce (3.osoba v pokoji) / os.

    Další fotografie

    Turistické informace

    Výhody nabídky